Gitarlele, guitalele, guitarlele, ukitar. Denne lille gitaren har mange navn.
Sopran-gitar og oktav-gitar er to andre betegnelser for det samme. 1/4-gitar er enda en. Det finnes garantert flere.
Så, hva er en gitarlele og hvordan ser dens historie ut?
Gitarlelens historie er ikke helt enkel og selvfølgelig. På den ene siden har det funnets gitarer av denne størrelsen så lenge det har funnets gitarer. Gitaren, som vi kjenner den i dag, har eksistert siden 1200-tallet og har sine røtter i Spania. Derav den relativt vanlige betegnelsen spansk gitar. Den vanligste størrelsen kalles noen ganger for 4/4-dels gitar. For små hender finnes 3/4-gitarer og 2/4-gitarer. Slike gitarer finner man i de fleste velassorterte gitarbutikker. Det finnes også 1/4-gitarer. Men disse har vært uvanlige.
I 1997 lanserte Yamaha, som på denne tiden var en velkjent gitarprodusent, en 1/4-gitar ved navn GL-1 og kalte den for en gitarlele. Eller muligens guitalele. GL-1 produseres ennå i dag for øvrig. Yamahas hensikt med å blande ordene ukulele og gitar var trolig mest et PR-triks. Men det kom til å bli et nytt ord, et nytt begrep.
Jeg, personlig, liker ikke ordet gitarlele. Jeg har litt vanskelig for å sette fingeren på det, men jeg skal prøve. Ordet er problematisk på samme måte som ordet ukulelebass. Mange ukulelespillere, som ikke vet bedre, kjøper gitarleler i troen om at det er et slags ukulele ... når det i virkeligheten bare er en liten gitar - og oppdager at de kan spille guitalele like lite som en vanlig gitar. På samme måte avstår rimeligvis mange gitarister fra å kjøpe gitarlele fordi de tror det har noe med ukulele å gjøre. Noen ganger kalles også gitarleler for 6-strengs-ukuleler, noe som blir feil, siden 6-strengs-ukuleler er noe annet.
Det er som en ukulele, men med 2 ekstra strenger, sies det. Men det er et sted her forvirringen oppstår hos mange. Jeg gjetter at mange som spiller både gitar og ukulele er enige med meg om at det ikke bare er to ekstra strenger som er forskjellen mellom en gitar og en ukulele. Spillestilen skiller seg åt. Ikke minst fordi de to strengene vi snakker om er bass-strenger.
La oss si at en ukulelespiller, som aldri har spilt gitar, begynner å spille gitarlele og lærer seg ifølge prinsippet om at det bare er "to ekstra strenger". Denne ukulelespilleren vil finne det ganske forvirrende når han får spille på "en ekte gitar", fordi den er stemt annerledes. Jeg påstår ikke at dette blir et problem for alle, men på et vis innbiller jeg meg at overgangen fra ukulele til gitar blir lettere og tydeligere om man velger en vanlig gitar.
Men samtidig ... På samme måte som med ukulelebass, skapes et slags overlapp, to verdener som ellers lever ganske atskilt møtes. Og mange flere vet hva en gitarlele er sammenlignet med 1/4-gitar og sopran-gitar.
Ulike gitarleler
Yamahas GL-1 var som en tenor-ukulele med 6 strenger. Likheten med tenor-ukulelen var både størrelsen og formen på instrumentet, men også med mensuren, som var på 17". I takt med at ukulelen økte i popularitet og så også gitarlelen, begynte flere produsenter å lage gitarleler. I likhet med ukulelebassen, har grensen for hva som kan være en gitarlele blitt presset fremover. I dag finnes ukuleler med mensur på 20", altså med samme strenglengde som bariton-ukuleler og ukulelebaser. Det finnes også stålstrengede gitarleler. Det finnes altså ingen reell grense mellom en gitarlele og en liten gitar.
Å stemme en gitarlele
Det vanligste er å stemme gitarlelen 5 halvtoner høyere enn en tradisjonell gitar. Det kalles for a-stemning. Som en gitar med capo på femte båndet. Dette er noe som tilsvarer en c-stemt ukulele, stemt i low G, fast med 2 ekstra strenger.
Men akkurat som med ukuleler og for gitarer for den saks skyld, kan gitarleler stemmes forskjellig. Å stemme den i E, som en vanlig gitar, er fullt mulig, med riktige strenger. Faktisk kan du med riktige strenger både stemme en ukulele akkurat som en vanlig gitar og som en gitar, men stemt en oktav høyere. Men alt mellom A og E er naturligvis mulig. Å stemme en gitarlele i B er også mulig. Hvilken stemming man velger avhenger av spillestil og mye annet.
Fordelen med gitarlelen, som altså bare er en gitar i mindre format, er at man kan bruke alle alternative stemminger som finnes for gitar. Det som for eksempel pleier å benevnes open tuning. Der åpnes en hel verden av muligheter.
Å spille på en gitarlele
Om vi ser bort fra koblingen til ukulele, så er gitarlelen en utmerket reisegitar. En a-stemt gitarlele er som kjent som en vanlig gitar med capo på femte båndet. Det er forholdsvis vanlig blant singer/songwriters. Gitarleler har vanligvis samme bredde på hals og mellom strenger som en vanlig gitar.
Det man må tenke på er at på en a-stemt gitarlele blir ditt gitargrep C et F og et G et C. Med litt trening og øvelse er dette ikke noe problem å transponere i hodet.