Om stemming og størrelser

 

Det kan være vanskelig å orientere seg i størrelser og stemminger for ukulele. Her er et lite forsøk på å rydde opp.

En ukulele stemmes i prinsippet på samme måte som de fire høyeste strengene på gitar. Den spesielle ukulelelyden, som mangler de dype mellomtonene, kommer av at den fjerde strengen (den "øverste" fra toppen) er stemt en oktav høyere. 

Hvis du kan spille litt gitar, vil du kjenne igjen fingersettingen for mange vanlige akkorder, men med den forskjellen at de har en annen notasjonsverdi. Det du er vant til å tenke på som et D-grep på gitar, vil være en G på en C-stemt ukulele (se under) eller en A på en D-stemt ukulele.

Sopranen (53 cm) er den tradisjonelle størrelsen og den størrelsen de fleste forbinder med ukulele. Det er denne som gir den typiske og klassiske ukulelelyden. Den har normalt 12-14 bånd og en strengelengde på 33 cm. Den stemmes gjerne (fra topp til bunn)  i D6 (a' d' f#' h') eller  i C6 (g´ c' e' a').  Vi anbefaler helst å bruke D-stemming på sopranen. 

Konsert-ukulelen har litt lengre strengelengde enn sopranen - typisk 38 cm. Kroppen er litt større (58 cm) og halsen er lengre med mer plass mellom båndene, noe som gjør det litt enklere for store fingre.. Den har – som sopranen – den typiske og klassiske ukulelelyden og er gjerne litt mer lydsterk. Den stemmes lika bra i C-stemning (g c' e' a') som i D-stemning (a' d' f#' h').

Tenoren har blitt ganske populær de senere årene. Mange profesjonelle foretrekker denne. Den er normalt 66 cm lang. Den kan avike litt fra ukulelelyden og høres dypere ut, men stadig mer ukulele enn gitar. Vanligvis har den 17-19 bånd, og strengelengden er normalt 43 cm. Den stemmes med fordel i C (g c' e' a') (fra topp til bunn).

Baritonen er hele 74 cm lang og har en strengelengde på 48 cm, fordelt over 18-21 bånd. Den har den dypeste tonen blant ukulelemodellene og høres mer ut som en klassisk nylonstrenget gitar. Stemmes helst som gitar i G (d´ g´ h´ e'), eller A (e´a´c#´f#). 

 

Les mer om ukulele i denne artikkelen på wikipedia.

Returgaranti: Du har 30 dagers fri returgaranti på alle kjøp. Vi ber ikke om forklaring.
Ved reklamasjon betaler vi også returporto.
Se vilkår og betingelser.

Handler du fra Norge, vises alle priser inkl mva. Handler du utenfra Norge, vises priser uten mva. 

Shipping outside Norway may be subject to local taxes or VAT.

Du betaler trygt og sikkert med Apple Pay, Bambora eller PayPal. Avbetaling etter avtale.
Personvernerklæring.

 

Postadresse: Roos Nordic
Rælingsveien 19
2010 STRØMMEN
Telefon +
47 9285 6729

Epost salg@nordiskukulele.no