Hvilken ukulelestørrelse skal jeg velge?

Å finne den rette ukulelen kan være vanskelig. Ukuleler finnes i forskjellige størrelser og former, med forskjellig materialbruk og varemerker. Her  vil jeg prøve å forklare de viktigste forskjellene mellom typer ukuleler.

Det er fire hovedstørrelser:.Sopran, konsert, tenor og bariton. De siste årene har også sopranissimo blitt stadig mer populær. Denne er enda mindre (16 tommer, 40 cm) enn den sopranoformede ukulelen.

Sopranen er imidlertid den mest tradisjonelle størrelsen på 51 cm. Dette er den vanligste og den størrelsen som de fleste forbinder med ukulele, det er denne som gir den ekte, typisk klassiske ukulelelyden.  

En anelse større er konsertukulelen på 23 tommer (58 cm). Kroppen er større og nakken er lengre med mer plass mellom båndene, noe som gjør det litt enklere å håndtere. Den har - som sopranen - den typiske og klassiske ukulelelyden og er gjerne litt mer lydsterk. Har du lyst til å spille «klassisk» ukulele, men trenger litt mer plass til fingrene på gripebrettet, bør du vurdere denne.

Tenoren er har blitt ganske populær de senere årene. Den er typisk 26 tommer (66 cm). Den aviker litt fra ukulelelyden og høres dypere ut, i nærheten av en klassisk gitar (imidlertid stadig mer ukulele enn gitar) enn sopran- og konsertukulelene. Mange profesjonelle og velkjente ukulelespillere velger tenor-størrelsen (for eksempel Espen Lind i Scared of Heights).

Den største i gjengen er på 76 cm og kalles bariton. Denne har åpenbart den dypeste tonen og høres enda mer ut som en klassisk nylonstrenget gitar. Dette er nok den minst solgte ukulelen, siden mange musikanter velger ukulele på grunn av størrelse, bærbarhet og ukulelelyd (og baritonen har ganske bra en gitarlyd). Stemmingen skiller seg også fra de andre størrelsene, den likner mer på gitar. Uansett, i orkestersammeheng kan baritonen bidra til å skape dybde i lydbildet. 

Alle størrelser kan også forekomme med forskjellig, tildels fantasifull form på kroppen (for eksempel annanas - "pinapple"),  men det er lengden på gripebrettet som i avgjør om det er for eksempel er en sopran eller en konsert.

Illustrajsonen under viser forholdet mellom de forskjellige størrelsene. 

 

Se også denne lenken for mer om størrelser, stemming osv.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukulele

/ tor otto

 

 

 

 

Breadcrumbs

Nyhetsbrev popup

Kontakt

HAR DU SPØRSMÅL ? 
Kontakt Marcus på 
+47 92856729

Vårt nyhetsbrev

Registrer deg for å motta nyheter om våre kurs og ukuleler. Vi deler ikke adressen med noen andre.

nyheter på epost

Epost:

Fornavn:

Etternavn:


Sosiale medier

 

 

Facebook

Twitter    Instagram