Hvordan velge ukulelestørrelse?

Å finne den rette ukulelen kan være vanskelig. Ukuleler finnes i forskjellige størrelser og former, med forskjellig materialbruk og varemerker. Her forklarer vi de viktigste forskjellene.

Det er fire hovedstørrelser:.Sopran, konsert, tenor og bariton. De siste årene har også sopranissimo blitt stadig mer populær. Denne er enda mindre (16 tommer, 40 cm) enn den sopranoformede ukulelen.

Sopranen er imidlertid den mest tradisjonelle størrelsen på 51 cm. Dette er den vanligste og den størrelsen som de fleste forbinder med ukulele, det er denne som gir den ekte, typisk klassiske ukulelelyden.  I tilegg til den mest kjente ukulelefasongen, er ananasfasongen ganske vanlig.

En anelse større er konsertukulelen på 23 tommer (58 cm). Kroppen er større og nakken er lengre med mer plass mellom båndene, noe som gjør det litt enklere å håndtere. Den har - som sopranen - den typiske og klassiske ukulelelyden og er gjerne litt mer lydsterk. Har du lyst til å spille «klassisk» ukulele, men trenger litt mer plass til fingrene på gripebrettet, bør du vurdere denne. 

Det må nevnes at selv om Youtube og amerikanske ukulelebøker gjerne tar utgangspunkt i C-stemming, er D-Stemming absolutt å anbefale for sopran og konsert.  Andrestrengen, som er den tykkeste strengen,  vil ofte skrangle og virke litt løs ved C-stemming.  Ved å gå et tonetrinn opp, blir strengene strammere og låter bedre.

Les mer om stemming her.

Tenoren er har blitt ganske populær de senere årene. Den er typisk 26 tommer (66 cm). Den kan avike litt fra ukulelelyden og høres dypere ut, i nærheten av en klassisk gitar (imidlertid stadig mer ukulele enn gitar) enn sopran- og konsertukulelene. Mange profesjonelle og velkjente ukulelespillere velger tenor-størrelsen (for eksempel Espen Lind i Scared of Heights).

Den største i gjengen er på 76 cm og kalles bariton. Denne har den dypeste tonen og høres mer ut som en klassisk nylonstrenget gitar. Dette er nok den minst solgte ukulelen, siden mange musikanter velger ukulele nettopp på grunn av størrelse, bærbarhet og nettopp ukulelelyd.. Stemmingen skiller seg også fra de andre størrelsene, den likner mer på gitar. Uansett, i orkestersammeheng kan baritonen bidra til å skape dybde i lydbildet. 

Alle størrelser kan også forekomme med forskjellig, tildels fantasifull form på kroppen (for eksempel annanas - "pinapple"),  men det er lengden på gripebrettet, eller egentlig strengelengden (mensur),som i avgjør om det er en sopran eller en konsert.

Ukuelelesizes

Illustrajsonen over viser forholdet mellom de forskjellige størrelsene. 

Se også denne lenken for mer om størrelser, stemming osv.
https://en.wikipedia.org/wiki/Ukulele

/ tor otto

 

 

 

 

Nyhetsbrev popup

Kontakt

HAR DU SPØRSMÅL ? 
Kurs: 
+47 92856729
kurs@nordiskukulele.no
Butikk::
+47 92661120
salg@nordiskukulele.no

Vårt nyhetsbrev

Registrer deg for å motta nyheter om våre kurs og ukuleler. Vi deler ikke adressen med noen andre.

nyheter på epost

Epost:

Fornavn:

Etternavn:


Sosiale medier

 

 

Facebook

Twitter    Instagram